Kako napraviti QR kod

QR kodovi su postali nezaobilazan alat za brzu i efikasnu komunikaciju između fizičkog svijeta i digitalnih platformi. Ovi kvadratni kodovi su osmišljeni kako bi omogućili laku razmjenu informacija pomoću mobilnih uređaja. U ovom članku ćemo istražiti kako se QR kodovi izrađuju, kako funkcioniraju te zašto su postali tako široko korišteni.

Izrada QR koda

Izrada QR kodova je jednostavna i može se obaviti putem različitih online alata i aplikacija. Evo tri konkretna načina za izradu QR kodova:

Online generatori QR kodova

Postoji mnogo web stranica koje nude besplatne alate za generiranje QR kodova. Samo trebate odabrati vrstu informacija koju želite kodirati (tekst, URL, kontaktne informacije itd.), unesite odgovarajuće podatke i kliknite na “Generiraj” ili sličan gumb. Stranica će vam zatim prikazati QR kod koji možete preuzeti i koristiti. Primjeri takvih web stranica su:

Mobilne aplikacije

Postoji mnogo besplatnih mobilnih aplikacija za Android i iOS uređaje koje omogućuju brzu izradu QR kodova. Pretražite trgovinu aplikacija na svom pametnom telefonu koristeći ključne riječi poput “QR code generator” ili slično. Nakon preuzimanja i instalacije aplikacije, slijedite upute za unos informacija koje želite kodirati te aplikacija automatski generira QR kod koji možete spremiti ili podijeliti.

Microsoft Excel

Ukoliko trebate napraviti više QR kodova za recimo 10 web stranica. Najbolja opcija za to je Microsoft Excel. Ako već imate kreiranu listu web stranica, potrebno je samo instalirati Add-in po nazivom qr4office i pomoću njega možete vrlo lako kreirati cijelu listu web stranica sa QR kodovima. Da vam nebi to sada objašnjavao dio po dio, ispod ovog teksta imate kratak video koji pokazuje kako se to radi korak po korak.


Sad kad ste napravili QR kod vrijeme je i da naučite kako je nastao.

Povijest QR koda

Jednog dana u Japanu, sredinom 1990-ih, grupa inovatora iz Denso Wave kompanije imala je veliku ideju. Željeli su stvoriti nešto što će omogućiti brzu i pametnu razmjenu informacija. Inspirirani klasičnim barkodom koji je bio popularan tada, odlučili sući se poigrati s konceptom. Rezultat? QR kod, koji je postao hit u svijetu označavanja.

Ali zašto “QR”? To znači “Quick Response” (Brzi odgovor). Sjajan naziv za brzu i pametnu tehnologiju! Uz crno-bijele piksele posložene u kvadrat, QR kod je mogao zapakirati puno više informacija od običnog barkoda. To ga je učinilo savršenim za pohranu URL-ova, kontakt informacija i još mnogo toga.

Denso Wave tim nije želio da QR kod bude tajna. 1994. godine, objavili su ga kao otvoreni standard. Ovo je značilo da svatko tko je želio mogao je koristiti QR kodove za svoje potrebe. I naravno, svijet je to prihvatio! Brzo su postali ključni u svijetu marketinga, logistike i svega između.

I tako, QR kod je postao superheroj brze razmjene informacija, omogućujući svima da skeniraju, kliknu i istraže svijet na potpuno nov način.

Podijeli sa prijateljima