Kako sačuvati zdravlje baterije na mobitelu: Mitovi i istine

Pretvorili smo se u generaciju koja ne može zamisliti dan bez svojih vjernih mobilnih suputnika. No, čini se da nas jedna stvar i dalje izluđuje – trajanje baterije. Hoće li nas iznenaditi usred bitnog poziva ili dok se zabavljamo omiljenom igricom? “Treba li je puniti samo kad se skroz isprazni?” i “Postoji li čarobna formula za njezinu dugovječnost?” su pitanja koja nas muče. Ovaj članak će razotkriti istine i mitove o očuvanju zdravlja baterije na mobilnom telefonu. Saznajmo kako osigurati da nam baterija uvijek bude u pripravnosti, bez nepotrebnog stresa.

Mit: Bateriju treba puniti samo kad se potpuno isprazni

Istina: Ovo je jedan od najčešćih mitova koji kruže o baterijama. Moderni pametni telefoni koriste litij-ionske baterije, koje nemaju “efekt memorije” kao neki stariji tipovi baterija. To znači da nije potrebno potpuno isprazniti bateriju prije nego je ponovno napunite. Zapravo, redovito isprazniti bateriju do niskih razina može čak oštetiti bateriju i smanjiti njezinu dugoročnu izdržljivost.

Mit: Korištenje mobitela dok se puni oštećuje bateriju.

Istina: Moderni pametni telefoni su dizajnirani tako da se mogu koristiti dok se pune bez štetnih posljedica po bateriju. No, ako telefon generira veliku toplinu tijekom upotrebe i punjenja istovremeno, to može utjecati na performanse baterije na duže staze. Stoga je pametno izbjegavati intenzivno igranje igara ili zahtjevne zadatke dok je telefon spojen na punjač.

Mit: Pražnjenje baterije do kraja prije prvog punjenja, “kalibrira” je.

Istina: Ovaj mit vjerojatno potječe iz vremena starijih tipova baterija, ali ne vrijedi za litij-ionske baterije koje se koriste u većini današnjih mobilnih uređaja. Ove moderne baterije ne trebaju “kalibraciju” kako bi očuvale svoju izdržljivost. U stvari, punjenje baterije do kraja i potpuno pražnjenje često može uzrokovati nepotrebno starenje i smanjenje kapaciteta baterije.

Savjeti za očuvanje zdravlja baterije:

  • Prvi ciklus punjenja nije ključan: Ne morate se truditi isprazniti bateriju do kraja prije nego je prvi put napunite. Moderni pametni telefoni već dolaze s djelomično napunjenim baterijama.
  • Budite konzistentni: Držite se srednjeg raspona kapaciteta baterije, punite je kad padne na oko 20-30% i prekinite punjenje kad dosegne oko 80-90%.
  • Povremeno ispraznite do kraja: Povremeno, recimo jednom mjesečno, možete dopustiti bateriji da se potpuno isprazni i onda je napuniti do 100%. Ovo pomaže u kalibraciji mjerača kapaciteta.
  • Izbjegavajte vruće okoline: Ekstremne temperature mogu ozbiljno naštetiti bateriji. Držite telefon podalje od izravne sunčeve svjetlosti i visokih temperatura.
  • Pametno upravljajte trajanjem baterije: Isključite nepotrebne funkcije poput GPS-a, Bluetootha ili Wi-Fi-a kad ih ne koristite, kako biste smanjili potrošnju baterije.
  • Balansirano punjenje: Umjesto da panika napadne kad baterija padne na 50%, opustite se. Optimalno je povremeno dopustiti bateriji da padne do otprilike 20% prije nego je ponovno napunite na 80%. To će joj pružiti potrebnu vježbu i održavati je u formi.
  • Izbjegavanje “paničnog punjenja”: Nema potrebe za hitnim punjenjem čim se kapacitet baterije smanji malo ispod 80%. Dajte joj slobodu da se “istegne” prije ponovnog punjenja.
  • Punjenje preko noći? Možda ne: Iako su moderni uređaji opremljeni pametnim tehnologijama za zaustavljanje punjenja kad dosegnu 100%, dobro je naviku punjenja preko noći zadržati za rijetke prilike. Kontinuirano držanje baterije na 100% može joj postepeno narušiti dugovječnost.
  • Kvalitetni punjači: Investirajte u originalne ili certificirane punjače koji su dizajnirani za vaš uređaj. Jeftini punjači nisu samo spori, već mogu i rizikovati sigurnost baterije.
  • Pametno rukovanje aplikacijama: Izbjegavajte upotrebu teških aplikacija dok se mobitel puni. Intenzivne aktivnosti mogu potaknuti toplinu i stres na bateriju.

Ključno je razumjeti da su moderne baterije osjetljive na niz čimbenika i da nema univerzalnog pravila koje će produžiti njihov životni vijek. Ipak, pridržavanje gore navedenih savjeta može značajno doprinijeti očuvanju zdravlja baterije na vašem mobilnom telefonu.

Podijeli sa prijateljima